Kísérleti szex-tanórák középiskolásoknak | 2009-2010

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az oktatási misszióról már nem csak a pálya széléről beszélhetek, mert a FÓTI WALDORF ISKOLA megszavazta nekem azt a bizalmat, hogy elindíthattam a tudomásom szerint itthon első átfogó, az emberi szexualitást több órán keresztül tárgyaló beszélgetős tanórákat. Személyesen nagy megtiszteltetésnek érzem és a tanári- és szülői kar részéről pedig nagyon nyitott és bátor dolognak tartom, hogy Magyarországon először mernek és akarják, hogy diákjaik az iskola falai között halljanak és nyíltan beszélgethessenek az őket foglalkoztató testi, szexuális kérdésekről, problémákról. A kísérleti oktatásba sok olyan témát illesztettem, amit fontosnak gondolok abban, hogy segítse a fiatalok egészséges és kiegyensúlyozott szexuális életét és legfőképpen hogy segítse őket eligazodni ebben a zajos, pornográf vizualitással terhes, de legfőképpen értékrendjében megzavarodott világban. Hogy már most és később is képesek legyenek meghozni a saját felelős döntéseiket. Olyan döntéseket, amik a saját, jól meghatározott preferenciáikon nyugszanak. Hogy képesek legyenek navigálni a szexuális identitás keresésének útvesztőjében, és hogy képesek legyenek olvasni és okosan értelmezni a média szexuális és a társadalmi nemi szerepekre utaló üzeneteit.

Jelenleg 18 éveseknek tartok szexbeszélgetéseket, valamint egy kilencedikes (14-15 éves korosztály) és egy tizedikes (15-16 éves) osztálynak tanítom az alábbi tanrendet :

1. Mi a szex? Miért fontos és hogyan beszéljünk róla?

2. Test, testkép. Ki a jó csaj, jó pasi? Ki tetszik és miért? Mit gondolunk magunkról? Mit üzen a média?

3. Szexuális anatómia lányokról, fiúkról. – itt messze nem csak a reprodukció, de maga a szexualitást érintő anatómia

4. Szex, szerelem, barátság. Udvarlás, flört. Mit jelent járni valakivel.

5. Szexuális orientáció, szexuális identitás. – erre az órára meghívtam a Melegség és megismerés középiskolai programot

6. Szexuális- mentális egészségünk – megelőzés, STDk, megbízható szexinformációk

Az óra végével az diákok az általam jelenleg ismert és fontosnak tartott könyvekből, anyagokból, információs forrásokról, internetes linkekről kapnak egy dossziényi útravalót, mert a szex nem az a tantárgy, amit a hat alkalom után kipipálhatnak. Viszont hogy legyen lehetőségük újra- és újra elővenni, tanulmányozni, akkor amikor konkrétan elkezdi őket valami foglalkoztatni.

Remélem, hogy ezt a kísérleti órát egyre több követi majd és hamarosan el tud kezdeni működni a most születő, A szexuális kultúrákért és nevelésért Alapítvány, aminek kimondott célja lesz a hazai szex-pozitív szexoktatás létrehozása. Több európai országban és az Egyesült Államokban is több éves hagyománya van az átfogó, életkor szerinti iskolai szexoktatói programoknak, ezek sok jó példát adhatnak a magyar gyakorlat születésében.  Jelenleg ehhez keresek partnereket, szakmai és önkéntes segítőket, hogy az alapítványi programok keretében tudjuk a nemzetközi tapasztalatokat az itthoni viszonyoknak megfelelően átdolgozni és kísérleti oktatási programokat indítani.

Nagyon jó érzés ezt úgy írni, hogy mindez nem csak egy a jövő ködébe vesző vágyálom, de konkrét realitása is van.

9 thoughts on “Kísérleti szex-tanórák középiskolásoknak | 2009-2010”

 1. Kedves Legalább18. Minden hozzászólás először moderálásra vár, ez nincs másképp más oldalakon sem. Nyilván a tanárok és a szülők is el tudják mondani, ha őket kérdezi, de ők találtak meg és kértek fel a feladatra. A kérdőjeleket látom a hozzászólásában viszont az még nem derült ki számomra, hogy miben más a véleménye, hogy mit ért “ilyen kísérleten”? Üdvözlettel Mester Dóra

 2. Szia Dóra,

  a szexoktatói programodra érkezett hozzászólást olvasva gondoltam, írok neked.

  Elég reprezentatív lehet “legalább18” véleménye, ahogy a honlapon felszólalt. Az óráid leírását olvasva engem inkább bizakodás fogott el és a remény, hogy van hova, kihez fordulnia a mostani, a média többnyire hanyag és felelőtlen csatornáit telibe kapó tiniknek. A rosszallás és elképedés az ismeretlentől való félelemből, az önbizonytalanságból fakad.

  Annak idején, 13 éves korunk körül volt egy felvilágosító óránk, ahol a havi vérzésről, mellnövekedésről beszéltek enkünk… teljesen rendben volt, nem sokra emlékszem, csak arra, hogy a könyvecskében a rajzolt fiatal lányfigurák cicije nagyobb volt, mint nekem akkor… vagy azóta bármikor. A lányok és fiúk testi kapcsolatáról 17 éves koromig nagyjából elegendő volt számomra mindaz az infó, amit az addigi életemben a “szerelem, szex, gyengédség” című, igen népszerű rovatban összeolvastam.

  A tanrended tök érdekes input lehet a középiskolásoknak, értelmesen megbeszélhető kérdéskörré bontja ki mindazt, ami olyan kusza és izgalmas. Hogy van ott ennyi nyitott, okos szülő? És a végzősökkel folytatott beszélgetésekben mi a vezérfonalad?
  Nálunk pl. vicces volt negyedikben, amikor hosszú nyaggatás után a biológia tanár végre rátért az emberi testre és szaporodásra. Mindenkit nagyon érdekelt a téma, de a tanár zavarban volt, és ezért az osztály is, csak kevesen merték föltenni a pikáns kérdéseiket. Így később barátokkal és párban, kéz-a-kézben, bizalmasan bukdácsoltunk a tapasztalás útján. Nagyon pezsgő volt az érettségi éve, tele várakozásokkal, tervekkel, egyre lazább programokkal, ébredő szerelmekkel és valóban, gyulladó szexualitással. Utólag látom, hogy ha valamikor, akkor abban az évben vevők lettünk volna a minket felnőtt partnerként kezelő, egyenes beszélgetésekre. Vagy legalábbis oldott volna rajtunk, felnövőkön a nyilvános megbeszélgetés (… basszus, de izgalmas is lehet most a waldorfosoknak).

  Szonja

 3. még egy gondolat:
  Egy párhuzam jutott eszembe. A nemiség, a nemek közti kommunikáció mint “oktatási tárgy” idegenül, sőt, károsnak is hangzik sokak számára, mondván, ez a téma felnőtteknek való és nem az iskolába. E közben, ugyancsak sokaknál természetes nevelési stratégia a gyereket nyaranta dolgozni küldeni, mondván, ha fiatalon megtapasztalja, milyen a felnőttek világa, mennyit ér a pénz, amit megkeres, akkor majd felnőttként a nagybetűs életnek már tapasztalattal(!) indulhat neki. Innen nézve a dolgot, ellentmondásos, hogy a nemiséggel, az intimitással való “korai” megismerkedés “károkozó”. A pénz és pl. a bankhasználat alapismerete ugyanúgy hasznos lenne már az iskolában, mint ahogy az én testemé vagy a szexualitásé. Pedig mindkét terület valahol magánügy. Nem akárkivel osztjuk meg, miből élünk, ki keres közülünk többet, vagy hogy hány emberrel feküdtünk már le, milyen a párunkkal az ágyban.
  Szonja

 4. Szonja
  nagyon örülök ennek a párhuzamnak. Nekem is gyakran eszembe jut, hogy miért is van ez a kettős mérce a “felnőttek” fejében. Mik azok a dolgok, amiket a felnőttek valamiért privilegizálnak (például szex és egyéb élvezetek), miket gondolunk fontosnak a felnőtté válás folyamatában átadni, és mik azok, amik meg rendre kimaradnak az “életre nevelés” kötelező feladataiból.

 5. Sziasztok!

  Én is egy fóti diák vagyok akinek Dóra tartott előadást. Szerintem erre mindenkinek szüksége lenne nem pedig fel kéne háborodni ezen mert ez jó dolog, mégpedig azért mert sokkal többet megtudhatunk magunkról és a szexről, amit igazából a szülőknek kéne elmondani csak sajnos sok szülő olyan prüd és nem mer beszélgetni a gyerekével ezekről a dolgokról. És inkább meg kéne köszönni a Dórának, hogy felvilágosít és őszintén beszélget velünk ezekről a dolgokról hisz erre mindenkinek szüksége lenne ha beismeri magának, ha nem. És a szex jó dolog és kell mindenkinek. Én köszönöm Dórának.

 6. hm. magam is pozitivnak tartom, ha a nemisegröl egy jo csaj tart felvilagositast.
  több evnyi (evtizednyi) szorongasomat oldotta volna meg egy ilyen beszelgetes, holott nalam fejben minden rendben volt mar igen koran, söt, tul rendben. mar eleg koran elkezdtük (persze mertekkel) a papas-mamas egyszerübb formait.
  es megis. szoval biztos hihetöbb, mi több, demonstrativabb egy tengeresztöl uszni tanulni, mit egy antialkoholista borszakertö velemenyet hallgatni az aszutermelesröl.
  uff.

Leave a Reply