Keresetlen válasz Lux Elvirának

Először azt éreztem, hogy nem tudom megállni, hogy ne reagáljak egy Lux Elvira szextanácsra, aztán meg már azt, hogy éppen hogy nagyon fontos, hogy elmondjam amit gondolok erről. Ami megdöbbentett, az nem is az, hogy Lux Elvira azt mondja, amit. Abban a kulturális és történelmi közegben, amiben ő kislányként anno szocializálódott ez a vélemény teljesen érthető. Az már kicsit kevésbé, hogy aki tanácsadóként, sőt Magyarországon a szexualitás területén megszólaló szakemberek között is egy szinte monopolhelyzetben levő ikonografikus figuraként ennyire ne érezze szükségét annak, hogy “haladjon a korral”. De legalábbis kicsit tájékozottabb legyen a ma szexuálisan aktív korosztályok szexuális valóságával, kérdéseivel, az őket érő intim és környezeti kihívásokkal. Az számomra még sokkal elgondolkodtatóbb volt, hogy ez egy menő internetes női oldalon a szex-szerelem rovatban ez A VÁLASZ, hogy egyáltalán ez a megkérdőjelezhetetlen, autoritást sugalló hangnem ilyen formán megjelenhet.

Nos, a kérdés és a válasz:

Kedves Lux Elvira!

Most egy 14 – nemsokára 15 – éves lány fordul magához segítségért. Már többször is próbálkoztam önkielégítéssel, de eddig mindegyik kudarcba fulladt. Körülbelül 10-15 alkalomról van szó, amikor egyedül voltam itthon. Eljutottam az „izgalom” érzéséig, de aztán úgy 10 perc múlva mintha megakadnék ugyanannak az érzésnek az érzésénél. Vagy hát hogyan is mondjam… Remélem, hogy érti! Nagyon szeretném, ha végre tovább jutnék.

Vajon velem van a baj? Vagy valami mással? Ha igen, akkor mi lehet a probléma? Teljesen elvették ezek a sikertelen próbálkozások a kedvemet az egésztől. Pedig van párom, biztos a kapcsolatunk, és már többet is szeretnék tőle… Ám félek, hogy vele is eredménytelen lesz minden, ezért mielőtt vele megtörténne, egyedül szeretném felfedezni a „dolgokat”. Remélem, érti. 🙂

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Márti

Kedves Márti!

Mindent értek, kislány, csak azt nem, miért akar ilyen korán nemi életet élni, akár „önkiszolgáló” módon, akár partnerrel. Még igazán ráérne. A gyümölcs is csak akkor hull le a fáról, ha már megérett. A partnerével is tanácsosabb lenne először ismerkedni, sétálni, barátkozni és hasonlók, míg a szex nem sürgős. Ha a párja számára lenne az, és szereti magát, akkor várjon türelmesen, mert könnyen lehet, hogy még valóban „savanyú a szőlő”. Most én kérdezem, hogy érti-e.

Arról nem írt, hogy az önkielégítés, amire annyira vágyik – vagy inkább vágyott a kudarcok előtt –, hogyan történt. Remélem, még szűz, és nem a hüvelyét ingerli! Ha ugyanis a csikló ingerlésével próbálkozna, akkor miért ne sikerülhetne? Legfeljebb azért, mert a lelke mélyén nagyon is jól tudja, hogy ilyen kislánynak még nem a szexualitást kellene tanulnia és gyakorolnia, hanem a leckéit. Ez okozhat bűntudatot, ami viszont gátolhatja az orgazmust, azaz a végkifejletet.

Egy percig se higgye, hogy a páros együttlét azonos az „önkiszolgáló” módszerrel. Az aktus során sokkal nehezebben jön létre a kielégülés, mint a csikló izgatásakor. Ilyen a női nemi szerv idegi berendezése.

Vajon a mamája mit szólna, ha tudná kislánya titkos vágyait? Ugye tudja, mit mondana… Ne türelmetlenkedjen, igazán ráér még. Nem szégyen az, ha valaki 14 évesen nem érett nő. Miért is lenne az?

Üdvözlettel:
Lux Elvira

forrás:

http://www.nlcafe.hu/szex_szerelem/20100111/tanacstalan_tini_nincs_orgazmusom/

és bár Márti nem engem talált meg a kérdésével, úgy éreztem, hogy fontos lenne ha egy másik válasz is napvilágot látna ebben a kérdésben. mert

igazából nekem nagyon szimpatikus volt, hogy valaki 14 évesen először egyedül akarja a testét felfedezni és csak azután bújna ágyba a szerelmével. A szexualitás tanulását nem lehet elég korán kezdeni. A vágy úgyis akkor ébred amikor, annak gátakat szabni nemcsak értelmetlen, de kifejezetten romboló lehet. Egy kamaszlány esetében ez a legjobb módja a tanulásnak. Ettől nem eshet teherbe, nem kap betegségeket, viszont megtud hasznos dolgokat, amik segítik abban, hogy képes legyen élvezni a szexet partnerrel is. Azt tapasztalom, hogy sok orgazmushiánnyal küzdő nőnél éppen a korai direkt vagy burkolt tiltások okoznak életre szóló gátlásokat. „Érett nővé” tapasztalatok, tanulás útján válunk, ami jó esetben boldog, kiteljesedett érettséget jelent, nem csak azt, hogy elmúltunk 18 évesek. A szex éppúgy nem megy a rovására az iskolának, mint ahogy nem rontja a felnőttek munkahelyi teljesítményét sem, kár a kettőt összekeverni. Felnőttként ebbe a természetesen bontakozó kíváncsiságba kell bekapcsolódnunk, okos válaszokkal és azzal, hogy elmeséljük saját tapasztalatainkat, élményeinket, kudarcainkat. Tiltás és elhallgatás helyett el lehet mondani a szexualitás érzelmi, kapcsolati oldalát, hogy kivel mikor milyen fokon érdemes az intimitás különböző fokozatait megpróbálni. Abban kell segíteni, hogy a tapasztalatlanság, csak mert titkolózásra ítélt, ne vezessen nem kívánt terhességhez, kellemetlen betegséghez, vagy lelki sérülésekhez.

úgyhogy ha egyszer Márti is elkeveredik erre az oldalra, akkor neki azt tanácsolnám, hogy ne adja fel!

Ne add fel a kíváncsiságodat, a nyitottságodat, a tiszta és őszinte vágyat! És,  ne hagyd abba a kísérletezést! Kudarcról só sincs! Abból, amit leírtál, arra gondolnék, hogy egyszerűen az a baj, hogy túlságosan az orgazmusra “gyúrtál”, ez teszi görcsössé a próbálkozásaidat. Ezt mindenképp el kellene engedned, és önmagában a gyönyör érintéseit keresned. Az orgazmus kulcsa a fejünkben van, ha eléggé el vagy lazulva, ha nem akarsz, mindenképpen valamit elérni, hanem hagyod, hogy a vágy dolgozzon a testedben, az fog elvezetni az orgazmushoz. Lehet, hogy nem egyedül, hanem éppen a szerelmeddel fogod ezt először átélni, de az ettől csak izgalmasabb lesz. És ez nem jelenti azt, hogy abba kellene hagynod egyedül a tested felfedezését, sőt. Kísérletezz, és amit tapasztalsz, nagyon izgalmas lesz megosztanod a pároddal is. Nem kell arra törekedned, hogy mindent egyedül megtalálj, kitalálj, és, hogy “profi” legyél mire együtt ágyba bújtok. A felfedezést együtt úgyis kezdenetek kell együtt is előröl. A lényeg, hogy ez egy jó dolog, minden részletében és minden állomásnál. Kezdőnek éppen olyan izgi lenni, mint haladónak. Élvezd, azt hiszem ez a legfontosabb.

És persze a szükséges kötelező körök: keress valaki olyan felnőttet a környezetben, akiben megbízol és tud választ adni a kérdéseidre. Aki segíthet abban, hogy ez-e az a fiú, akivel a testi intimitást valóban meg akarod osztani. És, ha igen, akkor hogyan védekezzetek. Ha neki már volt testi kapcsolata, akkor használjatok óvszert ésatöbbi.

6 thoughts on “Keresetlen válasz Lux Elvirának”

  1. Elvira elvesz, te adsz. ő lenézi, te bátorítod a nyitott kíváncsiság korát. kezdem érteni, miért olyan nagyon fontos, társadalmilag is, a te hangod, Dóra.

  2. nagyon jól tetted, hogy mégis válaszoltál itt, mert az eredeti válasz tényleg gáz. ilyen bicskanyitogató stílusban ledorongolni valakit – azt hiszem ez kimeríti a negatív szexbeszéd fogalmát, úgyhogy mondhatjuk, lux elvirában (aki egyébként nyugdíjba mehetne már) megtaláltad a missziód antitézisét :).

  3. Lux Elvira lenéző stílusa, okoskodása, a női orgazmust szinte tagadó tézisei mindig is irritáltak! (!!!)
    Köszi, hogy szóvá tetted, és megmutattad, hogy lehet pozitívan és szeretettel bánni ezzel a témával, tisztelve a másik embert.

  4. Köszönöm a választ, nagyon rendben van. Én csak magamban dühöngtem már a sokadik levélen, és azon morfondíroztam, hol lehetne rá reagálni. Vérlázítóan idejét múlt a doktornő felfogása. Nincs ezzel semmi gond, csak nem szabadna már nyilatkoznia.

  5. Na végre! Én is dühöngtem, a hölgynek már nem kellene ebben a témában nyilatkoznia, botrányosan elavult a gondolkodásmódja, a nagymamám liberálisabb és nyitottabb volt…
    Lassan már kitalálom előre a válaszát a levelekre…
    Köszönjük, és remélem, hgy lesz további folytatás.

Leave a Reply