Meleg vagyok, mit tegyek?

Kedves Dóra!

Lassan 20 évesen azt hiszem már végleges, hogy meleg vagyok. Elegem van abból, hogy a szüleim állandóan nyaggatnak, hogy mikor lesz már komoly kapcsolatom. Pedig lehet, hogy nem is lesz. Titkolóznom kell a családom, ismerőseim előtt. Érdemesebb lenne elmondani végre, vagy inkább tűrjek és maradjak csendben? Hogy fogadnák? Hogyan kellene ezt tálalni?

forrás: http://lychees.tumblr.com

Kedves Levélíró! Nem vagy könnyű helyzetben, mert azok a közösségek, amik hagyományosan a legközelebb vannak hozzánk: a család, az iskola, a vallási közösség ritkán tudnak valódi segítséget nyújtani a szexuális identitásunk kialakulása során felmerülő trükkösebb helyzetekben. Egyedül pedig nehéz feltenni és megválaszolni azokat a kérdéseket, amiből kiderül, hogy te mit tudsz, mit hogyan fogadsz el szexuális személyiségedet illetően. Néhány élmény, vágykép, fantázia még kevés ahhoz, hogy letisztázzuk mit is jelent melegnek lenni. Mi mindent akarok a velem egyneműekkel megosztani? Az ágyamat, a vágyaimat, a titkaimat, az életemet, testi-lelki intimitásomat?

Az első ötletem tehát az lenne, hogy keresd meg azt a meleg közösséget, amelyik a legközelebb áll hozzád. Nem csak az egyetemeken, de különböző felekezetek hívei között is szerveződnek meleg baráti, önismeretei társaságok, ezek listáját a cikk végén megtalálod. Beszélgess velük, mert ott nem csak a szexuális identitásod tisztázásában lehetnek a segítségedre, de ennek a megtalált identitásnak a külvilág felé történő megélésében is segíthetnek.

A legfontosabb az, hogy ne félj. Nyíltan megélni szexuális identitásunkat akkor tudjuk, hogyha valóban elfogadjuk önmagunkat és hisszük, hogy amit teszünk az normális, és nem pedig valami szégyellni való dolog. Ma Magyarországon sokan kényszerülnek meghasonlott, kettős életbe, mert nem merik, nem tudják felvállalni a szűkebb/tágabb környezet szexuális elvárásaitól való különbözőségüket. Ez elképesztő teher és nem ritkán családi és személyes tragédiákhoz is vezet. Meg kell tanulnunk természetesen kezelni a szexuális sokféleséget. Ebben a tanulási folyamatban az őszinteség kulcsfontosságú: hiszen a másságot okosan, őszintén, bátran, humorral felvállalni képes emberek nélkül hogyan is tanulhatnánk meg a másság elfogadását?

Meleg szervezetekhez linkek: www.melegvagyok.hu, http://almainkhidja.try.hu/, http://gbme.uw.hu/, www.habeascorpus.hu, www.hatter.hu/, www.otkenyer.hu, www.patent.shp.hu, http://pflag.shp.hu, www.szimpozion.hu

Ezen kívül az interneten hozzáférhetők regionális meleg oldalak, meleg magazinok, rádiók, külföldi portálok, információs oldalak.

Leave a Reply