Alkímia az Orgazmus Klinikán

Benne lettem a tévében, kezdhetném ezzel, vagyis szerettem volna ezzel kezdeni ezt a bejegyzést. Végre, ez is milyen fontos, üdvös, szakmai ténykedésemet illetően. (Szex oktatóként a lifenetwork műsorán.) Azonban miután a szerkesztő átküldte a megjelenés időpontját, kíváncsian néztem az anyagot, amiből eddig csak a témáját ismertem. Megnéztem egyszer, aztán még egyszer és még néhányszor és hát megint nem bírtam megállni, hogy ne mondjak véleményt  dr. Tóth Emese orvos-szexológus szakmai véleményéről a női orgazmust illetően. Nemcsak mert kiakasztott, hanem mert ez egy jó apropó arra, hogy pozícionáljam saját szakmai véleményemet. Hogy kiderüljön kivel miben állunk fényévnyi távolságra.

szólj hozzá: Life Magazin – 2010.01.07

Tóth Emese rezzenéstelen szakmai profizmussal a következőket állítja arra a kérdésre, hogy “a gyönyör közben mi is történik pontosan és mi kell a női orgazmushoz”.

Tóth Emese: “...igazából annak a nőnek jó és könnyű az orgazmusa, egy normális esetben, akinél a férfi potens és a nő érzékeny és hagyja, hogy a férfi ezt átadhassa neki. Az a legteljesebb és a legjobb nő. És a férfinak is a legnagyobb sikerélmény, mert ez valóban tőle van. Egy nő nem önkielégített a férfival, hanem a férfi kielégítette a nőt.”

Azt hiszem, hogy ennek a rövid szövegnek nincs olyan szava vagy gondolata, amit nem lenne érdemes elemezni. És amivel lenne fontos vitatkozni. Az első és talán legfontosabb, hogy bármennyire is egy hipermodern orgazmusközpont falai között, a 21. században hangzott el Tóth Emese véleménye, elképesztő, hogy még mindig azt a sztereotip heteronormatív szemléletet adja vissza a nők szexualitásával kapcsolatban, hogy a férfi legyen potens (az aktor, az aktív fél, aki a nő orgazmusáért is felelős) és a nő a passzív, a befogadó, aki mint egy darab fa fekszik az ágyon, és ha a férfi ügyes, akkor mázlija volt, ha nem, akkor meg maradhat boldogtalan, de legalábbis orgazmus nélkül.

Hogy a férfiak honnan tanulják meg, hogy a női test, a női orgazmus hogyan keletkezik? Vagy méginkább, hogy annak a konkrét nőnek, aki engedelmesen széttárt lábakkal várakozik, hogy elfogadhassa lovagjától a hőn vágyott orgazmust, mitől lesz orgazmusa, arra Tóth Emese nem ad választ. Gondolom feltételezi, hogy megtanította ennek a tökéletesen potens férfinak a női orgazmus titkait az anyukája, vagy a prostituált, ahová az apukája teljesen konform módon beavatásra vitte, vagy az a sok elcseszett kudarcos szexélmény amit sok passzív várakozó leányzóval előtte átélt.

Mint ahogy arra sem ad választ, hogy szexuális értelemben hogyan lehetnek boldogok és teljesek azok a nők, akiknek éppen nincs szexuálisan aktív kapcsolatuk, akiknél nincs kéznél egy potens férfi. Vagy mi van azokkal a nőkkel, akik nőket szeretnek, nőkkel élnek, és köszönik szépen, eszükbe se jut semmilyen férfit se engedni az ágyukba? Vagy mi van azokkal a fiatal lányokkal, akiknek még nincs kapcsolata, de vágy, szexualitás már nagyon is van? Vagy azokkal az idősebb nőkkel, akiknek a közelében történetesen már nincs potens férfi.  Az orgazmust, azt gondolom, hogy ők éppúgy megérdemlik, mint az a kisebbség, akik a szuperboldog, szupertökéletes heteroszexuális monogám párkapcsolat hősnői.

Arról nem is beszélve, hogy az én fejemben az erotika, a szex, a vágy, a gyönyör nem csupán önkielégítés, vagy a másik kielégítése. Eléggé libabőrözik a hátam, ha ezeket a szavakat hallom. Nekem leginkább az ürítés jut róla eszembe, vagy, hogy egy vizsgán a válasz kielégítő volt. Ebből a válaszból azt érzem, hogy még a reggeli kávé is nagyobb élvezet, mint ennek a bizonyos potens férfinak a kielégítő ügyködése.

Szóval amit én hozzátennék ehhez a véleményhez, hogy kérek minden nőt;  fiatalt és időset, heterót és leszbikust, egyedülállót és párkapcsolatban élőt, lányt és anyát, hogy ne érezzen semmiféle frusztrációt, ha Tóth Emesét hallva azt gondolná, hogy ő nem a legteljesebb és a legjobb nő. A női szexualitást sok könny, felvonulás, tudományos cikk és forradalom már néhányszor felszabadította ezek alól a nézetek alól. Hozzánk ezek kicsit lassan jutnak el, pláne a gyakorlatban. Az már szomorúbb, hogy ennyire kevés szakmai hangot lehet hallani, ami azt erősítené, hogy a nők Magyarországon sem csak a munkaerőpiacon vállalnak legalább annyit, mint a férfiak, hanem ez az egyenjogúság már megvan az ágyban is. Aki még bizonytalan, azt ezennel megerősíteném. Vagy akinek meg a pasija mást mond, azt bátorítanám, hogy azonnal hagyja el. A női boldogság (és orgazmus) kulcsa mi magunk nők vagyunk. És a szexben éppen azzal, hogy tudjuk, hogy mi történik velünk, hogy tudjuk, hogy mit akarunk,  és hogy tudjuk, hogy az illető potens férfit miért akarjuk. És azzal bátorítanék mindenkit, hogy a visszajelzések azt mutatják, hogy a pasiknál is eléggé bejönnek a tudatos, saját örömforrásaikat ismerő kiegyensúlyozott csajok. 

5 thoughts on “Alkímia az Orgazmus Klinikán”

 1. Látom, most alakítod ki a nyitott műhelyedet. Jó ötletnek tűnik. Sajnálom, hogy a tőlem idecitált idézetbe ezt látod bele, mert ez félreértés én nem ezekre gondoltam, amikor ezt írtam. Szívesen megismerkedem veled, ha még nem döntötted el véglegesen, hogy hová teszel. Nincsen szükségem arra, hogy bárkit lenyomjak, független vagyok és barátkozó. Munkádhoz sok sikert kívánok!
  Emese

 2. Emese. Nagyon örülök, hogy írtál, mert szerintem is nagyon fontos, hogy ezekben a témákban is legyenek végre értékelhető, nyilvános, szakmai és laikus beszélgetések. Ha az elhangzott idézet nem fedi, amit te erről gondolsz, akkor lehet, hogy egészen más következtetéseket is érdemes levonni ebből a rövid orgazmus összeállításból, amiben meg lettünk szólítva. Teljesen nyitottan, kíváncsian néztem a műsort és tulajdonképpen “csak” elemeztem, amit láttam. Azt a folyamatot gondoltam tovább, ami csak a hallottak alapján egy nem szakmai szemmel, füllel figyelő TV néző fejében lezajlik. És ezért tartom fontosnak, hogy beszéljünk például a média szerepéről abban, hogy milyen sztereotípiák hogyan rögzülnek arról, hogy mit kell tennünk azért, hogy jó nők, jó szeretők vagy csak, hogy boldog emberek lehessünk. Egy gyors műsor, rövid szakmai megszólalásokkal, sok számmal, tudományos “tényekkel” könnyen félrevezethet, és közvetíthet rossz üzenetet.
  Köszönöm, hogy megtaláltál,folytassuk a beszélgetést!

 3. kedves doradjamila!
  férfiként teljes mértékben egyetértek veled!!! 30 éves koromig keresgéltem azt a nőt aki tudja, hogy az orgazmus kulcsa sajátmaga. a hölgy történetesen nem magyar… félreértés ne essék, semmi bajom a magyar hölgyekkel, csak hát eddig nem volt velük sok szerencsém a szex terén. pedig a tőlem telhetőt mindig megtettem,utólag visszagondolva egyikük sem volt igazán kibékülve önmagával, szerencsétlenségemre… de ez a hölgy az egekbe repít engem is azzal, hogy az egekbe repül eggyütléteink során 🙂

 4. ugyanis valoban a magyar leanyzok többsege (a multban) nem igy szocializalodott (szep szo, nem?). szoval egyszerüen nem ilyen monden gondolkodassal kopogtatott a szexualitas kapujan, hanem persze mindenki mindent elkövetett, hogy NE ilyen legyen, es sok esetben sikerült öket befolyasolni.

  igy gyakran ert az a meglepetes, hogy “nem az utviszonyoknak megfelelöen vezettem”.

  igy ennek a problemanak a megoldasat is reszben a jövö generaciora örökitem.
  bar tudjuk, hogy minden gesztus szamit 🙂

Leave a Reply