Ha elmarad az orgazmus

Kedves Dóra! 50 éves vagyok, elvált. A barátom 43 éves, három gyereke van, külföldön él, úgy háromhavonta találkozunk. Állítólag elköttette magát, mert a felesége nem akart vele szeretkezni többet, gondolta hátha azért, mert nem akar több gyereket. Ennek több mint 10 éve, a feleségével azóta se jó a kapcsolatuk. A probléma, hogy nincs orgazmusa, vagy csak több órai merevedés után. Azt mondja szerelmes belém, de néha ez az idő számomra is kínos, pedig én is szeretem. Ő szeretné ha összeköltöznénk, de ezt én heti rendszerességgel biztosan nem győzném energiával. Összefüggésbe hozható ez a probléma az elkötésével, vagy azzal, hogy keveset él házas életet? Lehetséges, hogy a feleségének is ez volt a problémája? Azt ő is beismeri, hogy nagyon nehezen jut el az orgazmusig, vagy el sem éri. Lehet valamilyen betegség az okozója? Nekem csípőprotézis beültetésem lesz, emiatt  nekem is vannak gátlásaim.  Válaszát köszönöm! Katalin

Kedves Katalin! Azt gondolnám, hogy a barátja orgazmusát pszichésen, lelkileg gátolja valami. Sok oka lehet, amiért nem tud teljesen ellazulni és átadni magát az örömnek. Nekem volt olyan partnerem, akit például éppen a szerelem „bénított” le, hiába volt vágya, merevedése, hetekig képtelen volt orgazmusra. Ahogy közelebb kerültünk egymáshoz, ez magától megoldódott.

forrás: http://fluffylychees.tumblr.com

A vaszektómia elviekben nem befolyásolja a szexuális életet, a hormonháztartás, az ondótermelés és a vágy is ugyanúgy működik, mint az ondóvezeték műtétje előtt. Én sokkal inkább gyanakodnék a szekrényben őrzött csontvázakra. Mióta van ez a probléma? Egy hosszú, megromlott házasság, kudarcos szexuális élet, – ha nincs megfelelően feldolgozva, lezárva – hagyhat olyan nyomokat, amiket a test folyamatosan felidéz. Ebben sokat segíthet egy jó párkapcsolat, de nem feltétlenül szex-technikailag. Inkább az a kérdés, hogy távkapcsolatban lesznek-e képesek olyan közelséget, bizalmat, intimitást teremteni, ami mindenek előtt lelkileg segíti a párját kinyílni. Először a félelmeiket, gátlásaikat kellleküzdeniük, vagy együtt, mindent megosztva, vagy külön, akár pszichológus segítségével. Nekem az a tapasztalatom, hogy az orgazmus, illetve annak hiánya „csak” egy tünete valamilyen lelki állapotnak, szorongásnak, diszharmóniának, kapcsolati instabilitásnak. Éppen ezért ezt csak szexuális úton nem fogják tudni megoldani. Azt tanácsolnám, hogy felejtsék el az orgazmust egy kis időre. A kapcsolatuk egyéb oldalaira figyeljenek, intimitást keressenek, szerezzenek orgazmusra törekvés nélkül örömet egymásnak! Ha a párja lelke, pszichéje is készen áll, akkor az orgazmus magától is vissza fog térni.

Leave a Reply