Jelto Drenth: A világ eredete

forrás: http://fluffylychees.tumblr.com/

Tények és mítoszok a vagináról

címmel jelent meg magyarul a Nyitott Könyvműhely kiadásában a holland szexológus, szexuálpszichológus könyve. A könyv születésében szerzőként és fordítóként is csak férfiak vettek részt, de ennek talán már hagyománya is van. Remélhetőleg ebben az esetben ez sem csökkenti annak a jelentőségét, hogy végre egy ÚJABB PUNCIKÖNYV jelent meg a magyar könyvpiacon.

Kultúráról, tényekről és mítoszokról, fizikai és biológiai tudásról. A puncit járja körül ez a könyv kívülről és belülről meglehetősen alaposan. Szakmai és laikus szemmel is izgalmas és fontos olvasmány.

“hogy a legegyértelműbb szavaink tabunak számítanak, az azzal is összefügghet, hogy e szavak gyakran szerepelnek káromkodásokban. A női (akárcsak a férfi) nemi szervet gyakran használjuk kifejezetten erős kifejezésekben. sőt, számomra a női nemi szervvel való átkozódások még kicsit durvábbnak is tűnnek, mint a férfi szerveket említők. Azokban az országokban, ahol a csikló eltávolítása élő tradíció, a csikló szó a legrondább káromkodásokban szerepel. egyiptomi iszlám fundamentalisták például a “csikló anyja” kifejezéssel illetik a fehér turistanőket,  és a  legdurvább dolog, amit egy férfi fejéhez vághatnak, hogy az anyját “vágatlan”-nak nevezik….

forrás:http://lychees.tumblr.com

… Monique Wittig A gerillanők című könyvben egy ősi nőhorda heroikus küzdelmeit írja le az ellenséges másik nem ellen, lenyűgözően erőteljes, költő stílusban:

Mondják, hogy minden női dologból kimarad a rituális viccek veleje. Vagyis az értelme – a Vénusz-madár csak az éjszaka beálltával röppen fel. Írva vagyon, hogy a hüvely ajkai egy madár szárnyaihoz haosnlóak. a Vénusz-madár is innen kapta a nevét. A hüvelyt mindenféle madárhoz haosnlítják: galambhoz, seregélyhez, rizspintyhez, fülemüléhez, erdei pintyhez, fecskéhez. Állítólag valami régi szöveg szerzője fecskéhez hasonlítja a hüvelyt, és azt írja, nem ismer más madarat, mely így, ilyen gyorsan szárnyalna. A Vénus-madár azonban csak éjszaka röppen fel; erről azt mondják, fogalmuk sincs, mit jelenthet.

Kíváncsi voltam, milyen szavak használatosak leszbikus körökben. A Leszbikus szótár szócikkeiben ilyen szavak bukkannak fel: kéjecske, szelence, stóla, életforrás, lábköz, nőiség, sötét pehely, szívócső, örömajkak, vágyajkak, vénuszajkak, sárfogó, zsilip, kisvirág, százszorszép, foltocska, kismakacs, örömgomb, gyöngy, Shakepeare, Times Square, kéjbarlang, rózsa, kiskapu.

(részletek Drenth:  A világ eredete, II. fejezetéből,  Szavakat keresve)

Leave a Reply