Tisztaság gyűrű

forrás: http://fluffylychees.tumblr.com

Az NLC körkérdést tett fel Budapest utcáin arról, hogy tudják-e a magyar fiatalok, hogy mi az a purity ring, vagyis a szexuális érintetlenséget szimbolizáló gyűrű. Nekem meg egyből az ugrott be, hogy vajon mennyien ismerhetik a fogamzásgátló hüvelygyűrűt. Vicces lett volna a két gyűrűre egyszerre rákérdezni. Ha nem visel az ujján tisztasági gyűrűt akkor visel-e a puncijában másmilyet? Viccet félretéve, ez a párhuzam két dolgot is felhozott bennem. Az egyik, hogy milyen is a magyar lakosság tájékozottsága szexuális információk terén. Ha nem is tudnak a neokonzervatív amerikai hóbortról, amiben a szüzességet, mint a fogszabályozót büszkén viselik öntudatos gimnazisták, akkor mennyire vannak képben a fogamzásgátlásnak egy talán reálisabb kiadásával a magyar fiatalok.

A másik, legalább ilyen izgalmas kérdés magának a szüzességnek a kérdése. Az „én időmben” ennek még volt értéke. Belém elég rendesen belém verte az apukám, hogy egy rendes lány ne legyen más levetett zoknija. 36 évesen már inkább Valerie Tasso-val értek egyet, aki finom eleganciával világítja meg, hogy mindaddig, amíg a szüzesség elvesztésének hívjuk a szexuális életünk kezdetét, az azt az fogja sugallni, hogy a szex az valami szükségszerűen negatív dolog, hiszen értéket az előtte való tiszta időszak képvisel. „Mintha az első elolvasott szóval elveszítenénk a tudatunkat” – írja Tasso.

Egyáltalán mi értelme van a szüzességre szót vesztegetni, kérdezhetnénk, ma, amikor a tizenévesek zöme már aktív szexuális életet él? Erre válaszul nekem magamnak is meglepő az a tapasztalat, amit kamaszokkal dolgozva szerzek. Mert ebből kiderül, hogy a „mai fiatalok” egyáltalán nem „romlottabbak”, mint az előttük levő generációk és, hogy igenis, a szüzesség, mint erkölcsi kategória létezik 2010-ben is. Elgondolkodtató például, hogy a mai napig, az egész fiatal korosztályokban is tartja magát az a kettős mérce, miszerint a lányok szexuális érintetlensége úgy 18 éves korig értéknek számít, de egy fiú attól menő, hogy ha szexuálisan tapasztalt. Nem egy középiskolai osztályom van, ahol ha erre rákérdezek, a lányok teljes joggal kikelnek az ellen, hogy őket szajhának tartják, ha pasiznak, de ezt soha senki nem mondaná a fiúkra.

Az elég zavaros, hogy mit is gondolnak a kamaszok szüzességnek. Sokan csak a behatolást értik alatta, vannak akik az orális szexet, vagy bármiféle erotikus tapasztalást ide sorolnak. Mindeközben meglehetősek hiányosak az ismereteik a szex konkrét testi vonatkozásait illetően. Sem a fiúk sem a lányok nincsenek tisztában – honnan is lennének – azzal, hogy hol is van pontosan a szűzhártya, hogyan néz ki. Nem tudják, hogy az nem csak szexuális érintkezés útján tágulhat, szakadhat. Közben baromira szoronganak, és nagyon akarnák az első alkalmat jól csinálni. Azt viszont látom, hogy mennyire érdemes ezekről nyíltan beszélgetni. Mennyire sok szorongást, félelmet old, ha megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogy merjék megismerni a testüket, ha elmeséljük saját első kalandjainkat. Ha bátorítjuk a lányokat, hogy merjék megnézni, megérinteni a saját puncijukat. Mennyit számít, ha elmondjuk, hogy a szüzesség elvesztése fizikai értelemben eltarthat hetekig, hónapokig és hogy az egyáltalán nem is olyan félelmetes, ha az egy zárt, intim és őszinte kapcsolatban történik.

Leave a Reply