Több szexet akarok, vedd már észre!

forrás:http://fluffylychees.tumblr.com

NLC hetigyors

Ezzel a címmel tartottunk csoportbeszélgetést arról, hogy a hosszú távú párkapcsolatokban kinél hogyan működik a szexualitás. Volt szó olyan kapcsolatokról, ahol eleve nagyon eltérő a felek szexuális igénye, amit az idő és a kezdeti szenvedély múlásával egyre nehezebb menedzselni. És volt szó arról is, ahol minden teljes összhangban indult, de az idő, a rutin, a gyerekvállalás, egyáltalán az élet hétköznapi sodrása elmosta a szexualitást, mint összetartó erőt.

Ezzel kapcsolatban nagyon szépen fogalmazott egy háromgyermekes fiatal anya. „Más kapcsolataimban már megtapasztaltam, hogy milyen, ha elfelejtjük ezt az anyanyelvet. A szeretet, a szenvedély, az erotika nyelvét. Ezt most ebben a kapcsolatban nem szeretném elfelejteni. Szeretném a reggelizőasztal mellett is nőnek érezni magam, nemcsak este az ágyban.”

Úgy érzem, hogy ez a mondat nagyon érzékenyen és pontosan fogalmazta meg, hogy egy párkapcsolatban hosszú távon a szexualitás hogyan lehet jelen. Hogy mennyire nem csak az esti „hivatalos” összebújást érdemes érteni alatta, hogy a szex valójában mennyivel többről szól, mint technikai virtuozitásról. Ha egy kapcsolat elején a felek ismerik a szerelemnek ezt a nyelvét; az érzéki vonzalmat éppúgy megélik a metrón egymás mellett ülve, mint egy sms-ben, vagy egy szenvedélyes hétvégében, akkor van hová visszanyúlniuk. Rengeteg, a hard core  szextől látszólag távol álló finomságot lehet beemelni és fenntartani egy kapcsolatban, olyan dolgokat, amik a maguk finom módján mégis képesek arra, hogy olyan üzemmódra hangoljanak bennünket, amiben évek múltán sem kell „keresni a szavakat”, ha a régi vággyal akarjuk megérinteni a másikat.

Ez persze látszólag sem egyszerű, mindenkinél máshogyan, és egy kapcsolat különböző fázisaiban is különbözőképpen működik. Fenntartása folyamatos figyelmet, munkát és energiát igényel. De két ember között akár az intimitás felé, befelé fejlődik a vágy, akár külső kalandokat, vagy épp szextechnikai fejlődést keresve, a közös nyelvre mindig szükségünk lesz. És ahogy egy idegen nyelvet, úgy a vágyat is akkor nem felejtjük, ha nap mint nap, akár csak egy keveset is, de folyamatosan gyakoroljuk, beszélünk rajta.

Leave a Reply