„…rá ne nézz, mert megvakulsz” (Weöress Sándor)

NLC Hetigyors | 2011. március

A szex az veszélyes. Erre minduntalan rá kell ébrednem, hiszen jön velem szembe az utcán. Vörös karikába zárt 16 vagy 18 jelzi, hogy vigyázz, gyerekek számára különösen veszedelmes tartalom, az emberi gyönyör fog a kanyarban felbukkanni. Férfiak és nők meztelenkednek plakátokon, újságos-standokon, hirdetéseken, úton- útfélen, de úgynevezett „nemi szerveik”, konkrétan a férfiak farka és a nők puncija ki van takarva minden képen. Mintha nem maga a kép egésze – függetlenül a kitakart „érzékeny” részektől – tartalmazná az üzenetet, hordozná az erotikát.

És minduntalan megdöbbenek az ezzel kapcsolatos hipokrita hozzáálláson és hogy mennyire kettős mérce szerint ítéljük meg, amit látunk. A Rubicon történelmi folyóirat Szex és erotika történet 2010 júliusi számának eredeti címlapját az Önszabályozó Reklámtestület azért tiltotta be, mert a címlap sarkában egy Kr. e. IV. századból származó athéni kerámiadoboz fedelére festett szárnyas fallosz látható. Az indoklás egyszerű: „ … a férfi nemi szerv szeméremsértő nyíltsággal ábrázolt, ezért reklámban való alkalmazása nem elfogadható.” A szövegkörnyezet ismeretében ez azért furcsa, mert egy történelmi folyóirat címlapjáról beszélünk és ebben az esetben a szárnyas fallosz, a phalloszmadár, mint ókori termékenységszimbólum jelent meg, melynek korában rontáselhárító szerepet tulajdonítottak. Vagyis helye van, értelme van, megvan a maga tudományos, történeti és kulturális kerete, ahogyan az önmagában jelentés nélküli emberi testrészt, annak szimbolikáját értelmezni kell.

Egyszerűen viccesnek, vagy inkább szomorúan komikusnak érzem azt a prüdériát, ahogyan a köztereken megjelenő meztelenkedést, a szexualitás nyilvános ábrázolásait kezeljük. Én abban több veszélyt látok, hogy a szabályozás és annak betartatatása ennyire esetleges és mennyire nem a maga komplexitásában kezeli a kérdést. Eszembe jut néhány jégkrém reklám, amiket valamelyik nyáron óriásplakátokon láttam. Nyilván nem ezek voltak az egyetlen olyan engedélyezett reklámok, ahol az orális szexre való utalás egyértelmű, és kevesen szólaltak fel az ellen, hogy nem akarnak egy nedvességtől csillogó emberi ajkat látni, mert az szeméremsértő. Márpedig az ajkak, ha az orális aktusról van szó, éppúgy nemi/erotikus testrésznek minősülnek, mint altesti párjaik. A felnövekvő generációk számára pedig ha valami, akkor ez ártalmas, ez az ellentmondó és kaotikus üzenet, ami ma a médiában a szexualitással kapcsolatban megjelenik. Egyik keblét felfedi, csábít, hívogat, majd ha kíváncsian utána nyúlnál, ujjadra koppint, tilt, eltakar. Tökéletesen újra- és újratermeli a nyugati kultúrkör szexualitással kapcsolatos minden kettősségét, ellentmondását. A szex jelen van, mindenütt jelen, mégis bűnös, titkos, tiltandó. Mikor lesz ebben végre valami tisztulás?

Leave a Reply