Felhívás képzési együttműködésre

Olvassátok el, de senkit ne ijesszen meg, hogy a szöveg komolynak tűnik!! A képzés nagyon is emberi, képeket nézünk, beszélgetünk, történeteket osztunk meg egymással. Ha valami, az eddigi működésem legyen a garancia arra, hogy semmi elméleti okoskodás itt nem lesz, annál több izgalmas, életközeli tapasztalat. Olvassátok bátran, és ha érint benneteket, gyertek!

Az Ars Erotica Alapítvánnyal (www.arserotica.hu) tavaly decemberben kezdtem egy kétéves nemzetközi kutatási-képzési projektet franciákkal, dánokkal, belgákkal és olaszokkal. A projekt címe BODY, és különféle felnőtt-képzési helyzetekben keresi azokat a szituációkat, amikor a kulturális különbségeink testünk, nemi szerepeink vagy szexualitásunk megélésben jelennek meg. Olyan szervezeteket vagy egyéneket szeretnénk bevonni a programba, akik felnőttekkel dolgoznak, és a munkájukban napi szinten jelen van valahogyan a test, a szexualitás. A program egy nemzetközi kompetencia-fejlesztő képzéssel és egy kézikönyv kiadásával zárul. Minthogy Magyarország nem a hagyományos értelemben vett multikulturális közeg, ezért a kultúra fogalmát tágan értelmezzük; az etnikai különbözés mellett ide tartozik bármiféle másság, legyen az szociokulturális háttéren, testi fogyatékon vagy szexuális identitáson alapuló. Azt gondoljuk, hogy azok a felnőtt csoportokkal vagy egyénekkel foglalkozó szakemberek, akiknek a munkájában a test, a szexualitás közvetlenül érintett, szükségszerűen szembesülnek azzal, hogy a kulturális hátterünk mennyire befolyásolja a testről, szexualitásról, nemi szerepekről alkotott fogalmainkat és azt, ahogyan ezt a hétköznapokban megéljük. Sokszor észre sem vesszük, de ebből konfliktusaink is adódhatnak, egész egyszerűen azért, mert éppen ezek azok a dolgok, amiben el sem tudjuk képzelni, hogy a másik másképpen működhet.

Ennek a programnak az a célja, hogy segítséget nyújtson kompetenciafejlesztés, attitűd formálás, készségfejlesztés területén dolgozó (nem terápiát, gyógykezelést vagy szolgáltatást nyújtó) szakembereknek saját kompetenciáik fejlesztésében. Abban, hogy a kulturális különbségek okán létrejött konfliktusok vagy nem-értések hogyan kezelhetők.

A kultúra működéséről szóló ismereteink mindaddig csupán intellektuális hozzáállásunkon javítanak amíg nem rendelkezünk azokkal a készségekkel, melyekkel alkalmazni tudjuk őket az interkulturális találkozásaink során a másikkal való kommunikációra, a vele való együttműködésre. Kevés képzés képes arra, hogy az ismeretátadás szintjét meghaladva ilyen mélyebb területeket megérintsen. Az ilyen átfogóbb megközelítések közül az egyik legsikeresebb a Cohen-Emerique, nemzetközileg elismert francia szociálpszichológus által kidolgozott kritikus incidens módszer, mely a kulturális sokk személyes élményére épül. A személyes élmény azt jelenti, hogy nem az általános kultúrák közötti ütközetről van szó, hanem arról a szubjektív, érzelmekkel és stresszel terhelt élményről, amikor egy másik kultúrához tartozó viselkedése ellentmond egy számunkra fontos személyes vagy szakmai értéknek, alapszabálynak vagy hiedelemnek.

 

Miről szólna az együttműködés?

  •  Képzés

A program keretében idén áprilisban szervezek egy egynapos képzést, amin a résztvevők elsajátíthatják a kritikus incidens módszerét, amit később saját munkájukban is alkalmazhatnak. Cserébe a képzés során összegyűjtök a résztvevőktől olyan eseteket (fejenként egyet), amikor maguk is átélték a munkájukban a kulturális sokk élményét. Áprilisban két alkalommal kerül sor ilyen képzésre, ami körülbelül 15 fővel indul. A képzés magyar nyelven zajlik és ingyenes. A képzés 10.00-től 16.00 óráig tart.

  • Szakmai tapasztalatcsere

A programban egyúttal gyűjtjük azokat a szakmai tapasztalatokat, ahol a test, szex, gender kapcsán felmerülő kulturális különbségek kezelésére már kialakult módszertant használnak vagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Erről a képzésen is beszélgetünk, interjú, vagy e-mail formájában szeretném ezeket a tapasztalatokat rögzíteni.

  • Nemzetközi képzés

A program zárultával, várhatóan 2013 nyarán szervezünk egy olyan nemzetközi képzést, ami a program kutatási eredményein alapul és ezek a kompetenciák kerülnek fejlesztésre.  Az együttműködésünk keretében lehetőség lesz ezen a képzésen is részt venni azoknak a szakembereknek, akik maguk képzők képzésével foglalkoznak.

 

Kik jelentkezhetnek?

Most első körben az áprilisi képzésre keresek résztvevőket, akik lehetnek olyan felnőttekkel, vagy csoportokkal dolgozó szakemberek, aki nem gyógykezelést, terápiát vagy szolgáltatást nyújtanak, hanem kompetenciafejlesztés, attitűd-formálás, készségfejlesztés területén mozognak. Jelentkezni folyamatosan lehet, de a terem szervezése miatt nekem nagy segítség, ha minél előbb összeállnak a csoportjaim.

Kérlek jelezzétek, hogy nektek melyik csoport lenne megfelelő:

 

2012. április 13. péntek 10.00-16.00

2012. április 21. szombat 11.00-17.00

ha egyik időpont sem jó, de érdekelne a dolog, kérem, hogy azt is jelezzétek!

Írjatok a doradjamila(kukac)gmail(pont)com e-mail címre!

 

 

2 thoughts on “Felhívás képzési együttműködésre”

  1. szia. igen. ez egy jövő év végéig tartó projekt, aminek keretében jövő márciusban fogok megint képzéseket tartani. d.-
    ha érdekel, kérlek írj e-mailt és felveszlek a listára.

Leave a Reply