15 szexirodalom

forrás: http://fluffylychees.tumblr.com

NLC hetigyors | 2012. június

Felkértek, hogy mondjak 15 szexirodalmat, ami nem hiányozhat a könyvespolcunkról. Nem vagyok könnyű helyzetben, amikor pont 15 könyvet kell ajánlanom szex, erotika tárgykörében. Sok ilyen témájú irodalom, szöveg, album van itthon a Helgától a kortárs ismeretterjesztő kategórián át 20as évek antikvár relikviákig. Nemcsak mert szeretjük és gyűjtjük ezeket a könyveket, hanem mert ezzel foglalkozom. És nyilván mást veszek le a polcról, ha kamaszoknak megyek órát tartani, ha szex és anyaság témában keresek kultúrtörténeti hátteret, ha egy párral az anális szexről beszélgetek, vagy épp a női szexualitás a téma egy felnőtt csoportban. Mint ahogy más irodalmak lehetnek érdekesek hetero- vagy meleg-leszbikus-biszexuális kontextusban, és megint kicsit más a leányzók fekvése, ha a saját örömömre és mindenféle szakmai megfontolástól távol keresek inspiráló olvasmányt. Éppen ezért a válogatásom esetleges és a teljesség igénye nélkül készült. Néhány könyv, album, weblink, amik nekem valamiért fontosak, amiket használok és adott helyzetekben ajánlok másoknak is. Messze a teljesség igénye nélkül.

 

Erotika, irodalom

 

Káma szútra – Az emberi gyönyör, a szerelem, az erotika könyve. Azzal ellentétben, ahogy sokan olvassák, szerintem egyáltalán nem a szexuális pózok kézikönyve. Életfilozófia. A szexuális kultúránk csak gazdagodhat általa. Ha úgy tetszik, alapmű.

Weöres Sándor: Psyché – A legnőibb érzéki irodalom, amit valaha olvastam. Gyönyörű nyelven, jó humorral.

Pauline Réage: O története – Feszegeti a határokat. Minden értelemben. Nekem ez a szexben alapvető működési elvem. Kérdéseket hoz. Inspirál. Elborzaszt és felizgat.

Apollinaire: Tizenegyezer vessző – Egy fekete-humoros és gyilkosan groteszk karikatúra, burleszkbe forduló közösülésekkel, elképesztő nyelvezettel megírva. A beszélő nevek zseniálisak. Ahogy a fülszöveg írja, a mű „a perverzióról való gondolkodás határáig merészkedik.” Humor és határok itt is.

Hargitai Ildikó: Likból lött leány – Mesék ízes tájszólásban. Istenről, a teremtésről, szerelemről, és a baszásról. Humoros, játékos, erős, gazdag, szabad és felszabadító.

Jeannette Winterson: A szenvedély – Imádtam olvasni. Az, ami a címe. A szenvedélyről szól, ami nekem nagyon fontos az életemben. Elképesztően érzéki, ahogy játszik a férfi és a női nemmel.

Casanova emlékiratai – Inspiráló és kifinomult. Engem különösen vonz, ahogy Casanova történeteiben szex és szellem összefonódik. Azt hiszem abban a képben minden benne van, amikor Valmont vicomte egyik szeretője csupasz fenekén írja leveleit. Egyszerre érzéki és intellektuálisan izgató nekem ennek a világnak minden erkölcse és filozófiája.

 

Kultúrtörténet, szex-pozitív/kritikai irodalmak

 

Valerie Tasso: A szex antikézikönyve – Ezt a könyvet egy olyan nő írta, aki imádja a szexet, dolgozott prostituáltként, maga is aktívan műveli, éli és megéli (nem csak beszél róla) és közben érti, hogy hogyan működnek a mindennapi szexualitásunkban ennek a társadalomnak és kultúrkörnek a hatásai. Ebben a könyvében nyugati világunk szex mítoszait szedi apró darabokra. Sokakat ismerek, akiket irritál, de szerintem ez is fontos benne, hogy a szexszel kapcsolatban reflexióra, gondolkodásra, vitára késztet.

 

Jelto Drenth: A világ eredete – Punciirodalom egy szexológus tollából. Anatómia, ábrák és anekdoták. Pontos, rendszeres, módszeres.

 

Michel Foucault: A szexualitás története  – Alapmunka arról, hogy hogyan határozza meg a zsidó-keresztény kultúrkör mindennapi szexualitásunkat. Nekem olyan Foucault olvasni, mintha bemennél egy hatalmas toronyórába, ahol a maguk bonyolult és csodálatos működésében láthatod a fogaskerekeket és mechanikákat.

 

Joani Blank: Femalia – Puncifotók nőknek. Igazi puncikról. Van, amelyik szőrös, van, amelyik aszimmetrikus, van amelyik világosabb és van, amelyik sötétebb. Igazik. Semmi photoshop, semmi plasztikázás. Ha nem látjuk a magunkét, vagy a környezetünkben levő nőkét, akkor legalább lássuk mégis egyszer az életünkben, hogy mitől bomlanak annyira a partnereink. De én igazából arra szoktam használni ezt a könyvet, hogy inspiráljam a nőket arra, hogy ismerjék meg saját nemi szervüket, nézzék meg, érintsék, mert fontosabb testrészünk annál, hogy úgy csináljunk, mintha nem is lenne ezen a világon.

 

 

Szexuális egészség, how-to

 

Paul Joannides: A nemi örömszerzés enciklopédiája (a magyar cím borzasztó – az angol sokkal inkább lefedi, hogy miről van szó: Guide to Getting it On). – A szexpolcon alapdarab, elsősorban hetero pároknak. Van benne a szexuális anatómiától erotikus tippekig minden, ami hasznos a hálószobában. Ez a könyv tulajdonképpen egy szex-szakácskönyv, de mindemellett erénye, hogy szórakoztató olvasmány. Jó szerető holtig tanul.

 

Betty Dodson: Orgazmus két személyre – Betty Dodson ma már egyáltalán nem fiatal szex-edukátor, szexpozitív aktivista, de talán nekem még fontosabb, hogy hiteles ember, hiteles nő. Bármit is ír a szexről, elhiszem, mert tudom, hogy azt maga is kipróbálta. Nőként felszabadító olvasni az írásait, mert leveszi azokat az elvárásokat, mítoszokat, azokat a láthatatlan terheket a nők válláról, amiket ez a kultúra tesz ránk. Ezt különösen fontosnak érzem az orgazmus esetében.

 

Dr. Hilda Hutcherson: Amit anyukád nem soha nem mert elmondani a szexről – Ennek a könyvnek is borzasztó a magyar címe, de melegen ajánlom mindenféle korú nőknek. Sok hasznos infó van benne a női testről, a női szexuális egészségről és konkrétan szexről is.

 

Kriston Andrea két könyve: Kriston Intim Torna (nőknek) / Intim torna férfiaknak – a férfierő megtartása – Ezek a könyvek számomra egyszerre szólnak testről és lélekről, de leginkább arról, hogy e kettő hogyan határozza meg kölcsönösen egymást. Sok kliensemnek szoktam ajánlani, amikor azt érzem, elfogynak a szavak. Mert más  „csak” beszélgetni a szexről, mint konkrétan kipróbálva is megismerni a testünket, az izmainkat, fizikai és spirituális erőnket „ott lent” is.

 

 

Linkek – erotika és minden más

 

www.nerve.com (albumokban is megjelent) – Szex szerelem, kultúra. Okos és szexi.

 

http://fluffylychees.tumblr.com/ – Szeretem az oldal képeit, mert izgik, némelyikük határfeszegető és mert mindenekelőtt őrült erotikusak.

 

www.beautifulcervix.com – nőknek fotók más nők méhszájáról a ciklus napjaiban. Ne tessék megijedni, minden nőnek van méhszája, fontos szerepe van a női szexualitásban. És nem is annyira rejtett, mint gondolnánk! Csak nem szoktunk róla beszélni. Érdemes megnézni, ha a sajátunkat még nem láttuk, akkor pláne.

az “Ajánlóban” még sokat találtok…

Leave a Reply