“A valódi szex az olyan, mint az élet” – interjú a port.hu-n

Nemrégiben jelent meg Mester Dóra Djamila Nő, anya, szerető című könyve, amely a női szexualitással és a nők saját testéhez való viszonyával foglalkozik. A szerzőt kérdeztük.

– Új név a hazai könyvpiacon.. vagy már találkozhattunk veled valahol? Mit lehet tudni Mester Dóra Djamiláról?

Lehet, hogy azért új, mert én nem a „könyvpiacon” szeretnék név lenni? Mindig más és más szerepeim hangsúlyosak, és ezek közül néhány talán kevésbé hallható, látványos.

Mit lehet tudni rólam? Ha a magánélet felől kezdem – ami esetemben szorosan összefügg a munkámmal- akkor elsősorban nő vagyok, anya, társ és kertész – ha szakmailag, akkor egyetemi oktató, társadalomkutató, vagy épp szexedukátor. Minden esetben emberekkel dolgozom, beszélgetek; csoportokat vezetek, tanítok, egyéni, páros konzultációkat tartok.

De az írásaimmal is lehet találkozni, nem akarnám leértékelni ezt a munkát sem. Van egy, ha úgy tetszik küldetésem, ami talán kicsit leegyszerűsítve arról szól, hogy kezeljük a szexet az élet természetes részeként. Azt gondolom, hogy erről beszélni kell.

Vezetek klasszikus kérdezz-felelek szexrovatot, írok női lapokba, most fejeztem épp be egy tudományos cikket a szexualitás és kultúra kapcsolatáról, de jelentek meg írásaim a Szeretők és az Igazi vagy? című kötetekben is. Legtöbben, azt hiszem mégis a saját oldalamon, a csakatestemenat.hu-n szoktak megtalálni.

– Honnan és mikor jött Nálad az ötlet, hogy a szexszel, a testiséggel foglalkozz?

Talán fontos hangsúlyozni, hogy nekem ez nem egy jó „ötlet” volt. Mindig is foglalkoztattak ezek a kérdések, és ahogy haladtam a szakmai érésben és önismeretben előre az évek során, úgy vált egyre határozottabbá, hogy ezekkel a kérdésekkel milyen módon szeretnék, tudok foglalkozni. Egy évet éltünk San Franciscóban, Kaliforniában, ott végeztem hivatalosan is szex-edukátorként, ha úgy tetszik, ott kaptam meg azt a nyelvet és eszköztárat, amit ma használok. A témát meg nem kellett kitalálnom magamnak, mint minden rendes küldetés, ez számomra igazából egy belső hívás: ez a dolgom, ez izgat, ezt kell csinálnom.

tovább a cikkre

Leave a Reply