Szex szülés után

forrás: arhiakohlmoos.com

Meglepetés magazin – szexrovat | 2013. június

Boldog vagyok, mert gyereket várok. De félek is, hogyan lesz utána, ha megszületik. Mikortól lesz újra jó a szex? Tudom, orvosilag hat hét, biztos több is, amíg a seb teljesen beforr. Meg amíg a szervezetem teljesen „elfelejti” a szülést. De vajon utána ugyanolyan lesz OTT minden, mint volt? Ugyanúgy fogunk összeilleni a párommal, mint eddig? Nem szeretném, ha bármit megváltoztatna bennem vagy rajtam a szülés. Kérem, nyugtasson meg. Rita- Kőszeg

 

Kedves Rita. Teljesen átérzem a szüléssel és a testi változásokkal kapcsolatos félelmeit. Azonban anyaként nemcsak saját tapasztalatom, de más nők történetei alapján is azt mondhatom, szexuális életünk a szülés után is nemcsak hogy jó maradhat, de rengeteget is fejlődhet! Ehhez azonban nagyon fontos, hogy épp a félelmeinket legyünk képesek elengedni, mint ahogy az is, hogy ne akarjuk mindenáron a terhesség, a szülés előtti állapotot visszavárni. Szüléseink életünk talán legfontosabb eseményei, nem felejti el sem a testünk, sem a lelkünk, és nem csoda, ha a párkapcsolatunkon is nyomokat hagy. A szülés lehet egy nagyon pozitív, megerősítő folyamat, minden fájdalmával, hegeivel együtt fontos része az életünknek. Ráadásul a negatív történések is segíthetik az életünket, ha azokat próbáljuk megérteni, megtalálni a helyüket az életünkben. A terhesség, a szülés, a gyermekágy, és egyáltalán a szülővé válás realitásait nézve persze azt nem mondanám, hogy ez ne jelentene valóban komoly kihívást mindannyiunknak. A kisbaba érkezésével az egész életünk fenekestül felfordul; megváltozik az időbeosztásunk, a feladataink, az érzelmi életünk. Ezek a látszólag szexmentes dolgok legalább annyira számítanak abban, hogy milyen lesz később a párunkkal a szex, mint a testünk, lelkünk hullámvasutazása. Én azt tartanám fontosnak, hogy már a terhesség során készüljön, készüljenek a párjával: figyeljék együtt a testi és lelki változásokat, őrizzék az intimitást, az erotikát, készüljenek tudatosan magára a szülésre is, hogy utána a gyógyulás gördülékenyebb legyen és hogy képesek legyenek majd tolerálni a szexben beálló türelmi időket.

 

Nem szeretem magam reklámozni, de minthogy ezek a kérdések sokakat foglalkoztatnak, mégis: hiszen ezért született éppen ebben a témában a Nő, anya, szerető című önismereti és praktikus “kézikönyv”, amiben sok hasznos tanács és nem utolsósorban más nők tapasztalatai segíthetik át a nehézségeken a kisbabát váró párokat.

 

 

Leave a Reply