Tabuk, titkok, örömök – szexualitás a családban

 

Előadás és beszélgetéssorozat Erdélyben

Gyerekeink szexben fogannak. Sok anyát, szülőpárt ezt követően is foglalkoztatnak szexuális kérdések, legyenek azok egészen praktikusak, érzelmi természetűek vagy a múlttal, a családi örökséggel kapcsolatosak. Valahogy mégsem illik, vagy nincs hol beszélni erről. Mintha a gyermekáldás környékén a sokkal „fontosabb” és emelkedettebb dolgok háttérbe kellene, hogy szorítsák a szexualitás, a nőiség, és a test nagyon is jelen lévő dilemmáit. Eközben kismamákkal, anyákkal, nőkkel és férfiakkal beszélgetve és magam is nőként és gyakorló anyaként tapasztalom, hogy a terhesség, a gyermekágyi időszak, a szülővé válás intenzíven hozza felszínre a szexualitást, akár ha a test fizikai és hormonális változásaira, akár ha a párkapcsolat érzelmi hullámvasútjára gondolunk.

 

A szülővé válás kétségtelenül kihívás mindenkinek. Komoly feladat elé állít sok párkapcsolatot, nem kis részben azzal, hogy eltávolít bennünket a fiatalkor felhőtlen szabadságától és szexualitásunk addig szinte korlátlan megélésétől. Ahogy a családalapítás során a prioritásaink, az időbeosztásunk és az életünkkel kapcsolatos elvárások átrendeződnek, a szex sokunk számára mintegy automatikusan háttérbe szorul. Érzéki nőcikből anyukák lesznek, Hódító Lajosokból fáradékony és felelősségteljes vagy éppen gyerektelen nők után kujtorgó apukák. A szex azonban nem szűnik meg azzal, hogy gyereket vállalunk. Sőt. Jó esetben halálunkig is elkísér bennünket, de hogy milyen minőségben, az azon is múlik, hogy mennyi figyelmet, időt és energiát szánunk a gondozására.

 

Ha akarjuk, ha nem, ez életünk legőszintébb területe. A testi, szexuális tünetek (zavarok) hátterében legtöbbször érzelmi feszültségek, fájdalmak, gátlások munkálnak; itt jön felszínre sok félelem, szorongás és elhallgatás, stressz, jelenbeli vagy múltból fakadó szeretethiány. De ahol ennyire „meztelenné” válnak az érzelmeink, a testünkbe, lelkünkbe írt múltunk és jelenünk, ott sok minden gyógyításra is találhat. Egy háromgyerekes anya mondta egyszer, hogy számára a szex az önismeret legjobb eszköze. Én is hiszem azt, hogy akinek a szex jelent valamit is az életében, akkor azért érdemes „dolgoznia”, hogy az ne örökös feszültségek, hanem egy életen át megújuló érzelmi és kapcsolati energiák forrása legyen. Mindezt magunkért és a gyermekeinkért is. Mert hiszen ők is szexuális lények, akiknek akárhogyan is – mi, szülők vagyunk az első minták.

 

——

 

A bemutatkozó, felvezető előadás után szeretettel várok mindenkit csoportbeszélgetésre három különböző témában. A beszélgetések időtartama általában 1,5-2 óra, a csoport nagyságától függően. A beszélgetések témái:

Szex a családban: minden, amit otthonról hozunk a párkapcsolatba, tanult és ellesett minták, hogy hogyan kommunikálunk érzelmeket, hogyan kezeljük a meztelenséget vagy hogy hogyan beszélünk egymással, gyerekünkkel a szexről.

Szex és anyaság: Nő, anya, szerető? Hogyan változik a szexuális életünk a gyerekvállalással: szex terhesség, gyermekágy, több gyerek idején? Mennyiféle szerepelvárásnak kell megfelelnünk és ezek hogyan egyeztethetők össze belső vágyainkkal. (női csoport)
Szexuális nevelés: sokan kérdezik, hogy mikorra időzítsék és egyáltalán hogyan kezeljék gyerekük szexuális felvilágosítását. “Kényes” kérdések, gyakorlati javaslatok, ötletek, tippek.

 

Az előadások/csoportbeszélgetések helyszíne és időpontjai:

Sepsiszentgyörgy 2013 okt. 25-26. (péntek-szombat), A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Kolozsváron az előadás az Életfa Családsegítő Egyesület szervezésében október 18-án, pénteken, 18:00 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében lesz. Másnap, október 19-én, három csoportbeszélgetésre kerül sor ugyanott: Szex és anyaság (10:00 – 12:00), Szexuális nevelés (16:00 – 18:00), Szex a családban (18:30 – 20:30). 2013 okt. 18-19 (péntek-szombat);

Az előadás részvételi díja 15 lej, a workshopoké 25-25 lej. A mind a négy rendezvényre érvényes kedvezményes belépő ára 75 lej. A workshopokon a helyek száma korlátozott. Jelenkezni a 0725/922.164 telefonszámon vagy a pengoz@hotmail.com elektronikus postacímen lehet.

A kolozsvári programok médiatámogatója a

 

Részletekkel kapcsolatban írhattok a doradjamila(kukac)gmail(pont)com email címre is.

Leave a Reply