Tabuk, titkok, örömök: előadások és csoportbeszélgetések Erdélyben

A szülővé válás kétségtelenül kihívás mindenkinek. Komoly feladat elé állít sok párkapcsolatot, nem kis részben azzal, hogy eltávolít bennünket a fiatalkor felhőtlen szabadságától és szexualitásunk addig szinte korlátlan megélésétől. Ahogy a családalapítás során a prioritásaink, az időbeosztásunk és az életünkkel kapcsolatos elvárások átrendeződnek, a szex sokunk számára mintegy automatikusan háttérbe szorul. Érzéki nőcikből anyukák lesznek, Hódító Lajosokból fáradékony és felelősségteljes vagy éppen gyerektelen nők után kujtorgó apukák. A szex azonban nem szűnik meg azzal, hogy gyereket vállalunk. Sőt. Jó esetben halálunkig is elkísér bennünket, de hogy milyen minőségben, az azon is múlik, hogy mennyi figyelmet, időt és energiát szánunk a gondozására.
1. csoport: Szexualitás és nevelődésünk a családban: Mi mindent hozunk otthonról a párkapcsolatba? Milyen tanult és ellesett minták segítik vagy hátráltatják felnőttkorunkra is a kapcsolatainkat. Hogyan kommunikálunk érzelmeket, hogyan kezeljük a meztelenséget vagy hogyan beszélünk egymással, gyerekünkkel a szexről? Beszélünk egyáltalán szexuális dolgainkról, érzelmeinkről, vágyainkról őszintén bárkivel? Egy hosszú távú párkapcsolatban ráadásul folyamatosan változik a szexuális életünk. Párkapcsolatunk sok kihívással szembesül a gyerekvállalással a terhesség, a szülés vagy a gyermekágy kapcsán, majd a gyerekek nevelése, a hétköznapok nehézségei idején. Ezekről és hasonló kérdésekről beszélgetünk a csoportban, nyíltan, biztonságban, oldott hangulatban. A csoport létszáma a jelentkezők számától függően 9-15 fő. Szeretettel várok házaspárokat, egyedülálló nőket és férfiakat, anyukákat, apukákat vagy gyerekvárás előtt álló párokat. A beszélgetések részben a létszámtól is függően másfél-két órásak szoktak lenni.
2. csoport: Szex és anyaság: Nő, anya, szerető? Hogyan változik nőiségünk, testképünk, önértékelésünk és a szexuális életünk a gyerekvállalással: milyen a szex a terhesség, gyermekágy, több gyerek nevelése idején? Az évek változásai során hogyan tudunk jó családanyák, szerető feleségek, szexi nők vagy épp a hivatásuknak élő nők maradni? Mennyiféle szerepelvárásnak kell megfelelnünk és ezek hogyan egyeztethetők össze belső vágyainkkal? Erre a témára elsősorban nőket várok: anyákat, kismamákat, nagymamákat, vagy épp gyerekvállalás előtt álló nőket. A csoport létszáma a jelentkezők számától függően 9-15 fő, a beszélgetés időtartama másfél-két óra.
3. csoport: Miből lesz a kisbaba? – szexuális nevelés: sokan kérdezik, hogy mikorra időzítsék és egyáltalán hogyan kezeljék gyerekük szexuális felvilágosítását. Gyakorló szülők pontosan tudják, hogy a kényes kérdések sora végtelen, és sok esetben legyünk bármilyen tapasztaltak is – gyakran jövünk zavarba. A gyerekek szexuális nevelését sokan félve közelítik, és joggal hangoztatják legalább ennyien, hogy mi, felnőttek nagyon is felelősek vagyunk gyerekeink boldogságáért, kiegyensúlyozott nevelődéséért, amelynek, hiába, része a szerelmi élet is. A felelősségen és a komolyságon túl azonban érdemes nem elfeledkeznünk arról, hogy minden szexualitással kapcsolatos helyzet tele van humorral, életörömmel és folytonos tanulásra, megújulásra, felfrissülésre ad lehetőséget nekünk szülőknek is. Egy játékos, tapasztalatmegosztós beszélgetésre várok kíváncsi és nyitott szülőket! A csoport létszáma 9-15 fő, a beszélgetés időtartama másfél-két óra.

Az előadások/csoportbeszélgetések helyszíne és időpontjai:

Sepsiszentgyörgy 2013 okt. 25-26. (péntek-szombat), A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Kolozsváron az előadás az Életfa Családsegítő Egyesület szervezésében október 18-án, pénteken, 18:00 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében lesz. Másnap, október 19-én, három csoportbeszélgetésre kerül sor ugyanott: Szex és anyaság (10:00 – 12:00), Szexuális nevelés (16:00 – 18:00), Szex a családban (18:30 – 20:30). 2013 okt. 18-19 (péntek-szombat);

Az előadás részvételi díja 15 lej, a workshopoké 25-25 lej. A mind a négy rendezvényre érvényes kedvezményes belépő ára 75 lej. A workshopokon a helyek száma korlátozott. Jelenkezni a 0725/922.164 telefonszámon vagy a pengoz@hotmail.com elektronikus postacímen lehet.

A kolozsvári programok médiatámogatója a

 

Részletekkel kapcsolatban írhattok a doradjamila(kukac)gmail(pont)com email címre is.

Leave a Reply