Konzultáció nőknek, férfiaknak – magyarul, Amsterdamban

Amikor megérkeztem, sokáig kerestem a helyem, egy bizonyos szempontból még mindig keresem. Mindig is keresni fogom… Előszörre úgy tűnt, megy minden, mint a karikacsapás: regisztrálni, lakást találni, iskolát, hol lehet kapni friss élesztőt, zöld paprikát. Rutinos utazók. Csak lassan, amikor már helyére kerültek a játékok a gyerekszobában, amikor már kint volt a nevünk az ajtón és megérkeztek az első cserepes növényeink is épségben, akkor kezdett valami furcsa érzésem lenni. Itt-ott a testemben bukkantak fel oktalan kis fájdalmak, összekuszálódott a libidóm, az időérzékem, a prioritásaim. Mit hagytam otthon: a lakásunkat, a barátainkat, a családomat, a kertem, a szakmám? Kinek a történetét is írom, a páromét vagy a magamét? Mit jelent a család, az otthon, a tér, a biztonság? Mit jelent a nyelv? Mit jelent anyának lenni, amikor a gyerekem idegen nyelven jár iskolába? Mit jelent nőnek lenni, amikor az egymástól való függőségünk hirtelen másképpen fest, mint amikor mindketten pénzkeresők voltunk? Nőnek, anyának, szeretőnek lenni egyidőben önmagában is elég kihívást tartogat egy párkapcsolatban, de mindez még sokkal bonyolultabb, ha mindeközben az alapvető fogalmainkat is újra kell rendeznünk családról, párkapcsolatról, függetlenségről, identitásról. Férfinak, apának, szeretőnek, társnak lenni ugyanezeket a kérdéseket veti fel, egyedülálló, akár a feleségét, párját követő férfiról, akár a társáért felelősséget vállaló családfenntartóról van szó.

Megtaláltam, amit kerestem? Hogy érzem magam a bőrömben? Hol a helyem? Miben vagyok igazán jó? Milyen férfinak, nőnek látom magam? Hiszek magamban? Hiszek a vonzerőmben, az erőmben, tudásomban, tehetségemben? Nyitott vagyok vagy bezárkóztam? Meddig vagyok hajlandó elmenni a kompromisszumokban? Hol vannak a határaim?

Számtalan kérdést vet fel, ha egyszer úgy döntünk, hogy egy időre más országban folytatjuk az életünket, tegyük azt magányosan, párral vagy épp családdal. Legtöbbünknek ez előhoz sok olyan önismereti, párkapcsolati, identitással, vagy épp szexualitással kapcsolatos kérdést, amelyek eddig nem kerültek felszínre.

Én sokszor érzem, tapasztalom azt, hogy ezek – mégha néha fájdalmas és nehéz is velük szembesülni – hasznos kérdések, de egyedül nehéz velük megbirkózni. Időnként jól esik megosztani, kibeszélni, más szögből látni az életünket. Jól esik hallani mások tapasztalatát, látni, ki mire ment a vándorlásból adódó nehézségekkel.

Mi a családommal egy éve költöztünk Amsterdamba. Budapesten maradt egy szépen berendezett lakás, egy nagy kert, a nagymamák, a barátok, a magyar nyelvű szakmai környezet. De az élet nem állt meg. Nekem egy évig tartott „megérkezni”, ennyi időbe telt, hogy feltehessem ezt a hirdetést: vállalok egyéni és páros konzultációkat, szervezek csoportokat nőknek és férfiaknak, anyáknak, apáknak és családoknak. Elsősorban szexualitás és párkapcsolat területén, de minthogy ezek szervesen kapcsolódnak, nőnek ki életünk minden más területéről, fakadnak belső lelki egyensúlyunkból, ezért inkább mondanám, hogy önismereti konzultációs, segítő beszélgetésekre invitálok. A munkámról többet a www.csakatestemenat.hu weboldalon olvashattok, a személyes konzultációkról pedig itt. Levelet a doradjamila(kukac)gmail(pont)com email címre írhattok.

Leave a Reply